Inspiratie voor Levenskunst

Blogs

Als je je afvraagt hoe je invulling kunt geven aan je pensioenperiode, raad ik je aan om eerst terug te kijken in je eigen leven.
Mijn stelling is: als je goed terugkijkt, kun je beter vooruitkijken.
M’n onderstaande blog is een soort gidsje hoe je dat kunt doen.

Lees verder

Nog nooit zag ik zoveel impact op de samenleving en de wereldeconomie. De generaties vóór mij hebben wereldoorlogen, crises en de Spaanse griep-pandemie rond de jaren ’20 van de vorige eeuw meegemaakt. In vergelijking met vroegere generaties voel ik me een groentje. 

Lees verder

Hoe boeiend is het om terug te blikken naar m’n verleden en te zien hoe oude pijn en isolement in m’n jeugdjaren een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan m’n ontwikkeling tot de persoon die ik geworden ben.

Lees verder

Nu ik ouder en wijzer ben krijg ik meer overzicht. Ik leun achterover en kijk met compassie terug naar m’n verleden. In m’n nieuwe levensfase is meer ruimte voor contemplatie dan voor logisch denken.

Lees verder

In de onderstaande blog probeer ik voor mensen die niet bekend zijn met systemisch werk een beeld te schetsen van het fenomeen systemisch werk/familieopstelling.

Lees verder

Het woord ziel ligt verankerd in onze taal maar is zintuigelijk niet waar te nemen. Deze schets is een verkenning naar het wat en hoe van de ziel.

Lees verder

Nu ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik sta ik voor de keuze om ofwel vakantie te gaan vieren voor de rest van m’n leven, ofwel m’n levenservaring te vertalen naar een nieuwe levensfase.

Lees verder

Als babyboomer kijk ik terug op de ontplooiing m’n leven. In deze terugblik realiseer ik me hoe vormend de na-oorlogse jaren waren voor onze generatie en de samenleving.

Lees verder

Nu ik 65 ben geworden kijk ik met een glimlach terug op de verschillende fasen van mijn leven. Ik zie m’n levens-ontwikkeling, de up’s en down’s en realiseer me dat ik nu mag oogsten van de ervaring, kennis en wijsheid die ik heb opgedaan in m’n leven.

Lees verder

In de intrigerende film Werk ohne Autor speelt acteur Tom Schilling de rol van de Duitse kunstschilder Kurt Barnert, die in zijn artistieke ontwikkeling eerst onderdrukt wordt door het Nazi-regime, vervolgens door het communistische regime in de DDR, en weer later door zijn overheersende schoonvader.

Lees verder