Inspiratie voor Levenskunst

Welke kwaliteit heeft jouw karakter?

Wat is dat toch met die karakterstructuren? De een is afwezig, de ander onverzadigbaar, weer anderen zijn opofferend, afstandelijk of wantrouwig. Mooi clubje vrienden…;) Wil je nog wel een karakterstructuur zijn? Het goede nieuws is dat je geen karakterstructuur bent! Je hebt een gedrag aangeleerd dat zich ontwikkelde tot je huidige persoonlijkheidstructuur, dat is alles… Het goede nieuws is ook dat elk karakter ondanks, nee, dankzij zijn ‘type’ een paar prachtige kwaliteiten heeft ontwikkeld!

1. Het eerste thema van de karakterstructuren ontstaat -hoe kan het ook anders- rond de geboorte. Je voelde je onveilig op je geboortegrond en dat was bedreigend. Je vroeg je af: ‘Is hier wel een plek voor mij?’ Omdat je afhankelijk was van je opvoeders en niet kon gaan en staan waar je wilde, verborg je jezelf energetisch. Je trok je terug. Zo ontstond je afwezige structuur. Je leerde jezelf om ‘ergens anders’ te zijn.

Door contact te maken met die andere plek en weer terug te komen wordt je invoelend vermogen getraind. Je wordt een specialist, een gids die kan vertellen hoe het er in een andere dimensie aan toe gaat. (*Zie link onderaan de pagina) Of je bent een academicus die helder formuleert. Je bent de visionair die nieuwe innovaties doet. Daarbij gebruik je je creatieve geest om je plannen op aarde te laten landen. Zo breng je weer eenheid in een wereld die in jouw beleving uit-een was gevallen. Je bent sensitief en hebt oog voor detail.

2. Het thema van de onverzadigbare structuur is voeding, met de nadruk op de beleving dat er een tekort was. Dit ontstond tijdens jouw primaire ervaring van verwaarlozing in de levensfase 0-2 jaar. Of er letterlijk sprake was van verwaarlozing doet er niet zoveel toe, het was jouw beleving. Je spande je in om voldoende voeding en energie te krijgen, maar verdwaalde in het gevoel van tekort, leegte, en verlatenheid.

Als volwassene met deze structuur kun je hebzuchtig zijn en je gaat bij anderen op zoek naar energie en voeding. Dat is je schaduwkant maar als je je identificatie als slachtoffer loslaat, transformeer je tot een mens met prachtige kwaliteiten. Je was je als kind bewust waar jijzelf en anderen behoefte aan hadden en/of tekort kwamen. Zo trainde je je opmerkingsgave. Dat maakt je een uitstekende docent die overziet wat leerlingen nodig hebben voor hun ontwikkeling.

Als deze onverzadigbare structuur een feestje geeft zit je goed! Bij het serveren van hapjes en drankjes zorgt hij ervoor dat je niets te kort komt. Deze mens is een fijnproever op culinair gebied, maar ook een liefhebber van kunst en cultuur. Hij heeft een zuiver onderscheidend vermogen. Vraag hem een second opinion en je krijgt een analyse met genuanceerde onderbouwing. Hij observeert wat er werkelijk toe doet. Zelden zal hij de behoeften van anderen verkeerd inschatten. Als deze mens geniet dan doet hij dat met volle teugen, vol overgave.

3. Het thema van de opofferende karakterstructuur is autonomie. Als jong mens van 1-4 jaar, kreeg je te weinig ruimte om expressie en kleur te geven aan jouw eigen ik. Je werd gefrustreerd door de dingen die je opgedrongen werden (voeding en zindelijkheid) op het moment dat het jouw opvoeders uitkwam. Omdat het niet veilig voelde om jouw expliciete wil zichtbaar te maken, ging je pleasen, je offerde je op. Door je teveel op de ander te richten, ging je over je eigen grenzen.

Met deze structuur ben je een ideale collega voor anderen! Je staat klaar om te helpen en dat doe je met een groot hart. Je geeft niet veel om persoonlijk bezit, je deelt het liever met anderen. Omdat je goed afstemt op je omgeving ben je een geboren onderhandelaar. Je bent een intermediair en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Je vindt het fijn om het lot van anderen met je mee te dragen, op die manier ben je je bewust van het ‘lijden’ van de ander. Je hebt een open en ontvankelijke houding en met je warme uitstraling ben je een veilige haven voor iemand die hulp zoekt.

4. Het thema van de afstandelijke structuur is durven open staan voor je eigen hart. In je vroege jeugd, 2-7 jaar, was je daarmee aan ’t oefenen en werd het in de kiem gesmoord. Je hebt het open venster van je hart gesloten en in plaats daarvan bouwde je een verdedigingsmuur, een pantser. Je besluit om het onderzoek naar intieme verbinding met de ander te stoppen en je richt je op je extraverte kant: zie mij eens sterk en stoer zijn!

Zelfbeheersing, sport, mooie kleding en er goed uitzien worden dan ook belangrijk voor je en dat laat je graag zien. Omdat je gemakkelijk communiceert met je aantrekkelijke kant, zijn de ogen in je omgeving vaak op jou gericht. Je bent een graag geziene gast op een feest of bijeenkomst. Je bent de archetype leider, je vindt die positie prettig, daarin ben je duidelijk en je zorgt voor overzicht. Je neemt de verantwoordelijkheid om vanuit een zekere afstand te sturen. In het team wordt jij graag uitgedaagd, dan kun je anderen laten zien dat jij het tot een goed einde brengt.

5. Het thema van de wantrouwige structuur is te leren je controle-behoefte los te laten. In je vroege jeugd of pubertijd is je vertrouwen danig op de proef gesteld, je voelde je verraden of gemanipuleerd door je opvoeders of door een trauma of scheiding in je gezin van herkomst. Als jong mens besloot je de regie in eigen handen te nemen en te overleven op eigen kracht.

Hier komen een paar stevige kwaliteiten uit voort: zelfstandigheid, moed en doorzettingsvermogen. Je bent de archetype verkenner. Je wordt uitgekozen voor een ‘dropping behind enemy lines’. Daar kun je een gevaarlijke klus klaren omdat je het hoofd koel houdt en doortastend je taken uitvoert. Met vertrouwen ga jij het onbekende tegemoet. In het managementteam ben je degene die lastige projecten leidt. Je bent besluitvaardig, initiatiefrijk en actief. Je bent zeker van je keuzes en je brengt duidelijkheid in situaties.

Plaats een reactie